رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجان شرقی گفت: با توجه به شرایط حساس آبی استان لازم است هرچه سریعتر پروژه انتقال آب ارس به تبریز و شهرستانهای شبستر و مرند به سرانجام برسد.
کاهش منابع آبی آذربایجان شرقی زنگ خطری است که با افت سفرههای زیرزمینی به عنوان ذخایر راهبردی و فرو نشست دشت های استان خود را نشان میدهد و از این رو برخی کارشناسان راه چاره برای برون رفت از این مشکل را، انتقال آب ارس به تبریز و شهرهای واقع در مسیر میدانند.
کاهش بارندگی ها در سال های اخیر، افزایش دما، کاهش منابع آبی و افزایش جمعیت کلانشهر تبریز و آذربایجان شرقی و کاهش آب دریاچه ارومیه موجب شده تا مسوولان و کارشناسان، انتقال آب ارس به تبریز را تنها راهکار باقی مانده برای تامین آب بیش از ۲۰ سال آذربایجان شرقی میدانند که دریاچه ارومیه نیز از آن بی نصیب نمی ماند، این اهمیت چند وجهی طرح انتقال آب ارس را نشان میدهد.
استفاده از رودخانه مرزی ارس توسط جمهوری اسلامی ایران در جهانی که همه به دنبال منابع آبی برای کشورشان هستند، به عنوان حق آبه و سهم مسلم کشورمان باید مورد توجه باشد تا با بهره مندی از منابع بین المللی آبی مشکل تامین آب بخشی از سرزمینمان را برطرف کنیم.
از طرف دیگر همان طور که گفته شد با تامین آب از ارس بخشی از مشکل احیای دریاچه ارومیه نیز برطرف میشود و خطرات خشکسالی، تثبیت آب این دریاچه، طوفان های نمکی و حرکت گرد و غبار به خصوص ذرات نمکی به سایر استان ها حتی تا تهران را هم که امکان آلوده کردن دارد، برطرف خواهد شد.
مصداق این موضوع مشکلات زیست محیطی گرد و غبارهای عراق و سایر کشورها است که علاوه بر خوزستان گاهی تا آذربایجان شرقی و تهران را نیز فرا می گیرد، اگر طوفان های نمکی دریاچه ارومیه به طور جدی واقعیت پیدا کند سلامت میلیون ها نفر از مردم ایران را تهدید خواهد کرد از طرفی کمبود آب، خشکسالی و نابودی بخش کشاورزی منطقه را به دنبال خواهد داشت بر این اساس انتقال آب ارس به تبریز از نان شب هم واجب تر است.
میتوان خطرات ناشی از طوفان های نمکی دریاچه ارومیه گفت که شامل ذرات موجود در ریزگردهای نمکی دریاچه ارومیه حاوی ترکیبات کلسیم، آهن، آلومنیوم و منیزیم هستند. کلسیم موجود در محیط خطر ابتلا به سنگ کلیه، گرفتگی مجاری کلیه و رگهای خونی را بالا میبرد. آهن موجود در این ریزگردها نیز ممکن است منجر به ورم و بروز آسیبهای چشمی شود و جذب آن از طریق تنفس طولانیمدت نیز التهاب ریه را در پی دارد. این اظهارات بر اساس گزارش های مطالعات صورت گرفته توسط دانشگاههای علوم پزشکی تبریز و ارومیه است.
به گزارش روز دوشنبه اقتصادآنلاین از روابط عمومی سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجان شرقی حیدر فتحزاده در دیدار با محمد ابراهیمنیا، رئیس امور آب، کشاورزی و محیط زیست سازمان برنامه و بودجه کشور، خواستار تامین اعتبار و پیگیری جدی اجرای پروژه انتقال آب رود ارس به این مناطق شد.
خط ۱۳۵ کیلومتری انتقال آب رودخانه مرزی ارس به تبریز و شهرها و روستاهای واقع در مسیر، با گذشت بیش از هشت سال از شروع آن هنوز ۳۵ کیلومتر پیشرفت فیزیکی دارد و تکمیل آن با تزریق اعتبارات مالی مورد نیاز تسریع می شود.